donderdag 27 april 2017

Ridders en Jonkvrouwen

We begonnen ons thema met een brief die we kregen van Ridder Ron. Hij had voor ons een opdracht, maar eerst moesten we echte ridders en jonkvrouwen worden. We moesten heel wat zaken in orde maken :
zo moesten we een jonkvrouwenhoed of ridderzwaard maken, moesten we leren zwaardvechten, drakenpap kunnen maken, kunnen dansen op riddermuziek, ...
Ook moesten we alles leren over ridders en jonkvrouwen, daarom gingen we op zoek in boeken naar meer info. Wat we vonden schreven we op en zo maakten we een brainstorm. 
We bekeken samen het verhaaltje van: 


In de spelletjeshoek speelden we het smart-game spel en maakten we ridderpuzzels : 
We maakten kastelen van zand : 

Maakten ridderverhalen in de zandtafel : 

Onze poppenhoek is een kasteel geworden met jonkvrouwen en ridders : 

De jonkvrouwen maken zich mooi : 

In de blokkenhoek bouwen we kastelen met allerlei materialen : 

Ook de jonkvrouwen houden een zwaardgevecht : 


In de boekenhoek zijn er heel wat thema boekjes : 

We maken een wiskunde oefening, waarbij we de juiste draken (grootte, kleur en aantal) in de juiste gevangenis moeten stoppen. 


Ook moesten we van Ridder Ron een echte ophaalbrug maken. Juf heeft enkel een stuk karton, aan de kleuters om uit te zoeken hoe we hiermee een ophaalbrug kunnen maken : 


In de schrijfhoek maken we een wapenschild : 
Luisteroefening op de computer : hoeveel draken in elke gevangenis ? (1 meer/1 minder)

Ridderspel op de tablet : 


Onze brainstorm : 

We schilderen en maken onze ophaalbrug : OP de lichttafel mogen we een kasteel bouwen met allerlei materiaal : 
Onze ophaalbrug is klaar ! De kleuters mogen alleen binnen als ze de samenstellingen kunnen maken. (boek + tas = boekentas)

Ridderspel met + en - (welke groep raakt als eerste tot bij het kasteel ?)Onze ophaalbrug ...Jonkvrouwenhoed maken : Sleutelspel met + en - in de spelletjeshoek : 
We spelen een letterwedstrijd : 


En spelen ridderspelen : 

Op vrijdag brachten we een bezoekje aan de senioren, dat vonden we superfijn ! We dansten, knutselden, speelden spelletjes, ... We speelden het kanonspel. We moeten goed kijken waar de bal beland in het kasteel en tellen hoeveel punten ons dat opbrengt : 

Ganzenbord in de spelletjeshoek : welke ridder kan als eerste zijn jonkvrouw bevrijden uit de toren ? 


We bekeken ook dit verhaaltje : 

Kasteel en paard en koets gebouwd door de kids : 

De tweede week schrijven we net zoals de ridders met veren en inkt in de schrijfhoek : Op de lichttafel doen we een schermspel. 1 kleuter versierd zijn wapenschild en vertelt aan de andere hoe het eruit ziet. Hij/zij probeert door de instructies dit na te maken : 

Lettergrepenkastelen : we moeten woorden klappen en goed tellen uit hoeveel lettergrepen ze bestaan. Dan moeten we de woorden bij het juiste kasteel plaatsen : 

De juffen speelden ook poppenkast, in de boekenhoek spelen we het verhaaltje na en maken we nieuwe verhaaltjes : 

Splitsoefening met juf Dorien : We leren zwaardvechten : 


Lotto spel in de spelletjeshoek : wie kan als eerste zijn kaart vervolledigen ? De jonkvrouwen maken drakentaart en drakenpap in de poppenhoek. Hiervoor moeten ze goed de kookkaarten lezen en uitvoeren : 


Spel: de ridder en zijn paarden. 1 kleuter is de ridder en hij/zij geeft aan of de paarden moeten stappen, lopen of galopperen. 

Dansen zoals ridders en jonkvrouwen : 
Zwaarden knutselen : 

Op vrijdag kregen we opnieuw een brief van Ridder Ron : 

We maakten 2 groepen en verstopten elk een schatkist. Nadien mochten we aan de andere groep 3 vragen stellen en moesten we door die vragen te weten komen waar zij hun schat verstopt hadden. 

Ook maakten we drakenpap :  
Wat een stoere ridders en knappe jonkvrouwen ! 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten