maandag 26 september 2016

Wall-e en het afval !

Wanneer we op maandag onze klas binnen kwamen, zagen we heel veel rommel ... 
Wie had die rommel hier gelegd en waar kwam het vandaan ? 

Tussen de rommel zagen we ook een robot, sommige kleuters herkenden hem zelfs WALL-E. Zou hij al die rommel gemaakt hebben ? Hij had ook een CD vast, misschien stond daar meer info op. We stopten hem in de radio, maar er kwam niks. Gelukkig bedacht iemand dat je hem ook in de computer kunt stoppen. 

Maar eerst had Salma voor Pompom zijn verjaardag nog een pakje meegebracht en daar was Pompom natuurlijk heel blij mee :-)


Dan was het tijd om eens naar die gekke CD te kijken en ja hoor van zodra we hem in de computer stopten zagen we een video boodschap van Wall-e. Wall-e was stuk gegaan en hij wist niets meer over afval. Daarom was al die rommel in onze klas. Hij wist niet meer hoe hij moest sorteren, waar het afval moet, hoe hij het moet compacteren, ... Wij moeten hem dus helpen, wij gaan alles leren over afval en vertellen het hem. Hopelijk kunnen we hem zo repareren. 

Maar eerst ruimen we onze klas op natuurlijk, want die rommel kan niet zomaar blijven rondslingeren besluiten Mohamed en Talia : 


In de hoekjes van onze klas leren we ook heel veel over afval : 

Op de computer spelen we een sorteerspel : we moeten het afval in de juiste vuilnisbak stoppen, goed overleggen is de boodschap

De poppenhoek is een containerpark geworden : we kunnen er afval brengen, in de juiste container stoppen en de vuilniswagens halen het afval op

In de knutselhoek maken we robots van afval : met heel wat kosteloos materiaal gingen we aan de slag 

In de zandbak gaan we op zoek naar al het afval dat magnetisch is, met onze magnetische vislijn gaan we op zoek in de rijstbak en sorteren we welk afval magnetisch is en welk niet. 

In de schrijfhoek experimenteren we met de lichtbak. We gaan er robots maken, samen maken we eerst een plan en dan gaan we met allerlei materialen aan de slag. 

De juffen spelen een poppenkast in het thema : 

We leren sorteren met de afvalrobots : 
In de spelletjeshoek spelen we een afvalmemory. 


We spelen ook het Wall-e ganzenbord : 

In de boekenhoek kijken we in thema boekjes. Daarna gaan we 1 boekje aan Wall-e vertellen, zodat hij meer leert over afval. We vertellen het hem door het in te spreken op de tablet, zo kunnen wij en hij er nadien nog eens naar kijken. 

Puzzelen met dopjes : 


Het afval wordt gewogen in het containerpark : 

In de blokkenhoek kunnen we bouwen met de bouwdozen : zo is er een moeren en boutendoos waarmee we robots moeten proberen te bouwen, een afvaldoos waarmee we torens van afval proberen te bouwen, een kurkdoos en een knikkerbaandoos : 

Na de opdracht in de boekenhoek mogen we op de tablet een vriendje maken voor Wall-e : 
Ilias maakte een prachtige robot met moeren en bouten : 


Opgepast ! Daar is de vuilniswagen : 

Er worden ook prachtige knikkerbanen gemaakt met kosteloos materiaal : 
Sorteren in het containerpark : Sommige kleuters brachten een vriendje mee voor Wall-e, dan was hij niet meer zo alleen in de boekenhoek : We doen een bewegings-drama oefening : we bewegen en praten zoals robots. Dat was lachen !En nadien een ontspannende robotmassage : 


We maken ook een teloefening met dopjes : hoeveel dopjes krijgt elke robot ? Verder leerden we ook een leuk liedje : 


We maakten muziek met afval, bekeken het verhaal van Lotta, ...

Volgende week gaan we nog verder met dit thema en hopelijk kunnen we Wall-e dan repareren, we hebben hem alvast veel bijgeleerd. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten